TID 2012 – News update

Pe partea română a TID, anul acesta vor fi 37 de participanţi înscrişi în listele TID România. Nu spunem participanţi români pentru că avem printre ei şi un tânăr voluntar din Spania prezent în România de câteva luni prin programul EVS (Serviciul European de Voluntariat). Numele lui este Manuel Sobrino Fernández.
Doar 16 dintre participanţii români vor intra de la Călăraşi. Restul vor intra de la Brăila, Luncaviţa sau Tulcea.
Pe partea dintre Tulcea şi Sf. Gheorghe vom avea încă 10 participanţi înscrişi pe listele ROWMANIA ce vor padela alături de noi în canotci.
Din afara ţării vor fi 60 de participanţi repartizaţi după cum urmează: Olanda – 1, Germania – 30, Austria – 15, Ungaria – 1, Slovacia – 8, Serbia – 2, Bulgaria – 3.
După un calcul simplu numărul total de participanţi pe partea română a TID 2012 se ridică la 107. Pentru al doilea an menţinem această cifră aproape constantă, anul trecut fiind în jur de 110 participanţi în total. Putem spune că intrăm într-o oarecare normalitate.

Anul acesta vor fi 23 de participanţi care intenţionează să parcurgă traseul integral de la Ingolstadt la Sf. Gheorghe. Este un număr record în istoria TID-ului. Ei sunt repartizaţi pe ţări după cum urmează: Germania – 13 persoane, Olanda – 1, Austria – 4, Ungaria – 1, Serbia – 1 şi Romania – 3.
Un alt aspect impresionant, conform surselor oficiale, este că printre aceştia se află doi tineri germani, Susanne Hasenfuss si Dirk Jaquemotte, care s-au căsătorit chiar în traseu în timpul TID-ului la Straubing iar acum, teoretic, sunt în “luna lor de miere”.

Ca în fiecare an ambarcaţiunea cea mai des întâlnită la TID este caiacul single de tură, urmând caiacele tandem, canoele şi schifurile de canotaj. O raritate printre ambarcaţiunile de la TID este lotca pescărească. Din informaţiile noastre, pe partea română, vom avea cel puţin două astfel de ambarcaţiuni traditionale.Legenda Dunării

Răzvan Mircea Neagu zis şi Legendaru’ este pentru al doilea an înscris la TID de la Ingolstadt la Sf. Gheorghe. Este singurul român, până în prezent, care a parcurs întreg traseul de la Ingolstadt la Sf. Gheorghe anul trecut. Anul acesta el participă într-o lotcă pescărească numită “Legenda Dunării” împreună cu alţi doi prieteni, Răzvan Toşcuţa şi Daniel Samfir, ambarcaţiune în care vor parcuge tot traseul de la Ingolstadt la Sf. Gheorghe. Din informaţiile pe care le avem nu s-a mai parcurs niciodată traseul integral TID într-o lotcă pescărească. “Legenda Dunării” a fost recondiţionată în anii anteriori chiar de către cei doi Răzvani dintr-o lotcă pescărească veche.
Cel de-al treilea participant din lotcă, Nea Dan, cum îi spunem noi, are de asemenea o poveste aparte. Este unul din pionierii caiacului de tură din România de pe vremea când mulţi dintre noi nu ştiam care e deosebirea dintre o pagaie şi o padelă. În 1988 şi-a cumpărat la Sulina un caiac demontabil POUCH RZ 96 de la nemţii democraţi care veneau pe Dunăre până la Marea Neagră încă cu mult timp dinainte. De atunci, mulţi ani la rândul a bătut, împreună cu familia sau singur, Delta Dunării în lung şi în lat, Dunărea pe diverse braţe sau râuri interioare precum Ialomiţa.
Nea Dan la Giurgeni

Colaborăm foarte bine cu primăriile din toate locaţiile din traseul nostru. Cu ajutorul lor va fi prezent câte un comerciant local pe malul Dunării de unde ne putem aproviziona cu alimente, apă, băuturi răcoritoare sau bere şi unde putem mânca o mâncare caldă.
Am dori să menţionăm şi să le şi mulţumim pentru buna colaborare în acelaşi timp domnilor primari după cum urmează: Domnul Primar Gheorghe TOPALU – Primăria Aliman (Dunăreni), Domnul Primar Lucian BLAJ – Primăria Seimeni, Domnul Primar Tudor NĂDRAG – Primăria Harşova, Domnul Primar Nicu TURCU – Primăria Stăncuţa, Domnul Primar Aurel Gabriel SIMIONESCU – Primăria Municipiului Brăila, Domnul Primar Ştefan ILIE – Primăria Luncaviţa, Domnul Primar Filip IVANOV – Primăria Murighiol şi Domnul Primar Valentin SIDORENCU – Primăria Sf. Gheorghe.

Bors de peste la Luncavita
O menţiune specială trebuie adusă Domnului Primar Ştefan ILIE din Luncaviţa pentru primirea extraordinară organizată pentru al treilea an deja. Vestitul borş de peşte dobrogean din partea primăriei Luncaviţa a fost apreciat în fiecare an în special de participanţii străini dar şi de noi în aceeaşi măsură. Ansamblul folcloric GHIOCELUL din Luncaviţa este de asemenea un punct de atracţie important aici, astfel facându-se un schimb inter-cultural de nivel înalt între toţi participanţii străini şi localnicii prezenţi.
Cităm din pagina primăriei din Luncaviţa:
„În acest an, ca urmare a propunerii de colaborare și ai altor iubitori ai Dunării și ai sporturilor nautice, precum „ASOCIAȚIA PRODEZVOLTARE JURILOVCA 21” de la Luncavița vor pleca vâslind, alături de participanții TID, Primarul Comunei Luncavița Ștefan ILIE, alături de Primarul Comunei Jurilovca Eugen ION și de Paul CONDRAT președintele asociației. Astfel, echipajul primarilor va ajunge în Tulcea direct la FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL BĂRCILOR CU VÂSLE ROWMANIA.
Invitați speciali la etapa TID LUNCAVIȚA din 31 august sunt: Ivan PATZAICHIN, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint; Constantin HOGEA, Primarul Municipiului Tulcea; Horia TEODORESCU, Președintele Consiliului Județean Tulcea; Lucian SIMION, Prefectul Județului Tulcea, Alte personalități culturale, sportive sau politice din Județul Tulcea.”

Am încheiat citatul. Nu putem decât să ne bucurăm pentru toate astea. La mai multe!

TID at Rowmania festival in Tulcea
Un alt punct important în traseul nostru este, pentru al doilea an deja, participarea la Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle – ROWMANIA de la Tulcea, ca urmare a parteneriatului semnat între Asociaţia “TID România” şi Asociaţia “Ivan Patzaichin – Mila 23“. Aici vom avea şi singura zi de pauză din traseu având astfel destul timp pentru festival, concerte şi întreceri cu canotci şi dragon-boat-uri organizate de cei de la Rowmania.

Asociaţia TID România

Acest articol a fost publicat în Utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s