Regata Comemorativa Vitomir Dizdarevici – Amiral Kuk

Asociaţia Vâslaşilor Sârbi de la TID
Organizează a 14-a Regată Comemorativă Vitomir Dizdarevici–Amiral Kuk
de kaiac-canoe pe Drina şi Sava

Asociatia Vaslasilor Sarbi de la TID

„Asociaţia Vâslaşilor Sârbi de la TID” organizează, între 27.04 şi 05.05.2012, „A 14-a Regată Comemorativă Vitomir Dizdarević – Amiralul Kuk” pe râurile Drina şi Sava, de la Novo Gorazde la Bosut. Este o regată internaţională, de sport şi recreere, de turism şi de kaiac-canoe.
Numărul participanţilor este limitat la 70 de persoane, datorită spaţiilor de cazare şi având în vedere necesitatea de a se putea păstra un grup compact. Locurile de campare sunt în apropierea restaurantelor şi a unor magazine pentru aprovizionare. Dispun de apă rece şi toalete.
Drina este un râu frumos, rapid (6-10 km/h), cu apă rece şi verde. Pe Drina o să vâslim prin trei lacuri cu o lungime de aproximativ 100 km. Râul Sava este lent (3-4 km/h) şi lat (peste 250 metri).
Drina River
În anumite locuri (Visegrad, Perucac, Mali Zvornik, Pavlovic Ćuprija) este posibilă cazarea la hotel sau în pensiuni private.
Regata porneşte din Novo Gorazde – Republica Srpska (Bosnia şi Herţegovina) şi ajunge pe teritoriul Republicii Serbia înaintea barajului din Perucac. Apoi până la confluenţa cu Sava, Drina constituie linia de frontieră din care malul stâng aparţine Republicii Srpska (BiH), pe al cărei teritoriu este interzisă debarcarea fără procedurile vamale uzuale şi fără controlul paşapoartelor. Întrucât este necesară obţinerea autorizaţiilor de desfăşurare a turei, atât de la autorităţile sârbe, cât şi de la cele din Bosnia şi Herţegovina (Republica Srpska), participanţii sunt rugaţi să trimită organizatorilor cererea de participare conţinând datele personale, cel mai târziu cu 8 zile înainte de începerea turei. Taxa de participare este de 10 Euro (plătibili în dinari sârbeşti), iar această taxă acoperă cheltuielile legate de organizare şi pregătire.
Drina River
Asigurarea hranei este pe răspunderea individuală a participanţilor. Participanţii trebuie să dispună de cort, sac de dormit, pături, îmbrăcăminte adecvată (haine de ploaie, pălării), încălţăminte şi veste de salvare. Fiecare participant trebuie să dispună de un cărucior pentru transportul ambarcaţiunii proprii.
Organizatorul însoţeşte regata cu vehicul şi remorci pentru bărci. Este permisă însoţirea turei de către propriile autoturisme şi şoferii acestora.
Pentru a intra pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei cu propriul autoturism, este necesară cartea verde. Este posibil accesul la toate campingurile de pe rută cu autoturismele. Recomandăm ca în locul de campare de la Stari Brod, în caz de ploaie, autoturismul să fie lăsat la 2 km de locul de campare pe drumul pavat cu pietre.
Drina
Fiecare participant trebuie să aibă o poliţă de asigurare de viaţă.
Fiecare participant va semna înainte de începerea turei o declaraţie în limba maternă prin care arată că: ştie să înoate, nu are probleme de sănătate, nu va padela sub influenţa băuturilor alcoolice sau sub influenţa substanţelor psihoactive, participă la regată pe propria cheltuială şi pe propria răspundere, că posedă o poliţă de asigurare de viaţă şi că va utiliza vesta de salvare, că posedă un caiac dotat cu camere de aer solidarizate cu caiacul (n.r. flotoare), că se va deplasa în grup şi va respecta indicaţiile organizatorilor Regatei.
Înainte de plecare se stabilesc liderii grupurilor naţionale prin intermediul cărora organizatorii vor realiza comunicarea.
Înaintea plecării are loc o şedinţă tehnică între participanţi şi organizatori, la care toţi participanţii vor primi o hartă a râurilor, un program al turei, un tricou şi un autocolant al turei.
Kayaking Drina
Participanţii se pot alătura turei şi la etapele intermediare şi de asemenea pot părăsi tura înainte de punctul de final al acesteia, de comun acord cu organizatorii.
Transportul la start este individual. Există o linie regulată de autobuz pe ruta Belgrad – Vişegrad – Novo Gorajde.
Înainte de graniţa cu Bosnia şi Herţegovina, fiecare autovehicul plăteşte o taxă de tranzitare a unui parc naţional, în sumă de 50 de dinari / autovehicul (aproximativ 0.5 Euro).
Participanţii se adună în Novo Gorazde, lângă pod, sâmbătă 27.04.2013 până la orele 19.00 (20.00 ora României). Se instalează corturile; există apă şi toalete.

Program Regata Vitomir DizdareviciNovo Gorazde: 27.04. la 19:00 sosire şi înnoptare la pod. Vizita autorităţilor locale.
Duminică, 28.04. ora 09:00 se începe tura împreună. Se vâsleşte pe lacul Vişegrad. Adunarea ambarcaţiunilor pentru a se trece de hidrocentrala de la Vişegrad.
Visegrad: 28.04. Campare la Centrul Sportiv (sală de sport şi teren de fotbal). Toalete, apă şi duşuri. Vizita autorităţilor locale din Vişegrad. De la locul de campare la râul Drina sunt 500 metri.
Stari Brod: loc de campare amenajat tradiţional, cu restaurant. Toalete şi apă. Nu există magazine de aprovizionare în apropiere.
Perućac: După controlul vamal se trece pe malul drept al barajului înainte de a ajunge în faţa hotelului „Jezero”. Camparea se achită la restaurantul „Vrelo”. Toalete şi apă în incinta hotelului. Este posibilă înnoptarea la hotelul „Jezero” sau „Vrelo” > 2km. A doua zi, locul de lansare a ambarcaţiunilor la apă este în aval faţă de hidrocentrală la 1,5 kilometri.
Lonjin: LOC NOU DE CAMPARE! pe un loc privat pe insulă sau pe mal la 5 km în aval de Ljubovija. Toalete şi apă. Nu există în apropiere magazine sau restaurante. Posibilitatea de a petrece după-amiaza într-o deplasare individuală la mănăstirea Soko Grad, la 8 km de Lonjin.
Mali Zvornik: Se transferă ambarcaţiunile înainte de Mali Zvornik. În cazul în care este cineva interesat, este posibilă vizitarea celei mai vechi hidrocentrale din Serbia sau a cetăţii subterane a Karageorgevicilor, unde ne vor întâmpina reprezentanţii Organizaţiei de turism a comunei Mali Zvornik şi Serviciului de Protecţia Fondului Piscicol.
Camparea este în oraş pe un stadion de fotbal, cu toalete, dispunând şi de duş cu apă caldă, unde femeile au întâietate.
Pavlovic Ćuprija: Restaurant cu mâncare bună, apă şi toalete. Excursie la satul tradiţional, organizată de Organizaţia de turism Bogatić. Magazine în apropiere, la 600 metri.
Bosut: Se vâslesc 15 kilometri pe râul Sava şi se iese pe malul stâng la gurile canalului betonat Bosut. Magazine în apropiere, la 300 metri.
O altă posibilitate este aceea ca la confluenţa cu Sava să se vâslească în amonte 5 km şi să se iasă pe malul stâng, lângă pod, pe teritoriul Republicii Serbia.

Înscrierile şi alte detalii se pot obţine de la organizatorii regatei.

Organizatorii Regatei
Asociaţia Vâslaşilor Sârbi de la TID
www.srpski-veslaci.org.rs
(text în limba română: Bogdan Florescu)

Acest articol a fost publicat în Ture. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Regata Comemorativa Vitomir Dizdarevici – Amiral Kuk

  1. geza zice:

    Se pare ca va fi interesant.Intinerar spectaculos,durarta mica(o saptamana),relativ aproape de banateni

  2. Pingback: Iesiri pe Mures - Page 5

  3. Pingback: Drina, un vis devenit realitate | Romania vazuta din caiac

  4. Bogdan zice:

    http://www.romania-vazuta-din-caiac.ro/drina-un-vis-devenit-realitate/ am omis sa postez aici relatarea turei de pe Drina. Mea culpa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s